Ostatnio dodane

  • Zwiedzanie ciekawych miejsc na świecieZwiedzanie ciekawych miejsc na świecie
    Zwiedzanie atrakcyjnych miejsc jest na pewno ciekawym zadaniem. Każdy z pewnością chciałby tak upatrzeć swoje wakacje. Na pewno nie samo zwiedzanie jest ważne, ale również odpoczynek, jaki można sobie zagwarantować …
  • Malbork miejscem historii polskiejMalbork miejscem historii polskiej
    Największym i najbardziej popularnym zamkiem w Polsce jest zamek położony w mieście Malborku. Jest to zamek krzyżacki. W zamku tym co roku władze miasta zapraszają do przedstawienie w stylu krzyżackim. …
  • Niepolecane noclegiNiepolecane noclegi
    Nie wszystkie noclegi są polecane. Nie wszystkie są bowiem noclegami o wysokim standardzie. A nie ma co się oszukiwać- w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku coraz większej ilości obywateli …

Strony

Najnowsze komentarze

    Cięciwa

    Ten element konstrukcji łuku służy wystrzeliwaniu naboju, w tym wypadku strzały. Odpowiednie napięcie zapewnia nadanie wypadającej strzale zamierzonej prędkości. Cięciwa jest stosowana także w innych rodzajach broni miotających, czyli np. w kuszy czy baliście. Napięcie cięciwy uzyskuje się naciągając ją na ramiona łuku. Przy konstrukcjach zbudowanych z mniej elastycznego materiału do naciągnięcia cięciwy potrzebne było użycie bardzo dużej siły. Tylko najwięksi wojowie potrafili tego dokonać. Istniały nawet legendy mówiące o niezwykłej sile wojowników, w których ich tężyznę potwierdzało użycie broni, którą nie potrafił posługiwać się nikt inny. Dziś cięciwę można założyć na ramiona przy pomocy specjalnego urządzenia, które nagina łęczysko i rozciąga linkę. W przeszłości do wykonania cięciwy wykorzystywano naturalne, powszechnie dostępne materiały, takie jak len, jedwab, a także pozyskane ze zwierząt: ścięgna czy jelita. W łucznictwie sportowym wykorzystuje się tworzywa sztuczne, które są tak nierozciągliwe, że konieczne jest mechaniczne zakładanie na ramiona łuku. Ich zaletą jest mały opór powietrza działający na drgającą cięciwę.

    Comments are closed.